Solceller

Vi gör din solcellsinstallation smidigare.

Vi är beroende av el på fler sätt än någonsin. Därför blir också tillgången allt viktigare. Med en egen solcellsanläggning blir du en mikroproducent av förnybar energi. Den el du inte förbrukar direkt kan du sälja till ditt elbolag eller lagra i ett batteri – något som både sänker dina elkostnader och skyddar dig mot elpristoppar. Vi hjälper privatpersoner, brf:er, fastigheter och industrier hela vägen från ”hej, vi är intresserade av solceller” tills de första kilowattimmarna levereras.

Installation av solceller i Borås och Göteborg.

Vi är en lokal installatör med lång erfarenhet av både stora och små solcellsanläggningar – det får du nytta av när du anlitar oss. Vi har kunskapen som krävs för att ge dig rätt rekommendationer utifrån din fastighets förutsättningar och de lokala förhållanden som råder i Borås och Göteborg med omnejd.

Kontakta oss, så kommer vi ut och undersöker förutsättningarna för solceller på din villa eller fastighet. Klicka på knappen för ett kostnadsfritt platsbesök och offert:

Fri offert på solceller

Så här går det till.

1. Kostnadsfri rådgivning

Vi lyssnar in ditt behov och gör ett platsbesök för att få en klar bild av förutsättningarna.

2. Offert

Vi sätter ihop en rekommendation där vi tydligt beskriver systemet, vårt arbete och kostnaden.

3. Installation

Våra certifierade installatörer utför arbetet och går igenom anläggningens funktioner med dig.

4. Solenergi!

Allt är klart! Nu förser din solcellsanläggning ditt hus med förnybar energi.

Fastighet, Borås

"Vi bytte taket samtidigt och Elcenter löste allt, inklusive dialogen med takläggaren."

”Några av företagen vi kontaktade hade lägre priser än Elcenter, men vi ville ha någon med lokal förankring. Den tryggheten var viktig för oss. Hela processen gick väldigt smidigt. Vi bytte taket samtidigt och Elcenter löste allt, inklusive dialogen med takläggaren. Dessutom hjälpte de oss med installationen av två elbilsladdare.”

Christopher Eriksson

Om solcellsanläggningen
Antal paneler: 94 stycken
Produktion: Cirka 43 200 kWh/år
Total effekt: 39,95 kWp (kilowatt peak)
Installationsår: 2023

Familjen Lindquist, Dannike

”Jag har själv arbetat inom installationsteknik och vet när ett jobb är väl utfört.”

”Jag kontaktade fyra firmor som var här och tittade på huset. Jag valde Elcenter för att de gav bäst svar på mina frågor. De var noggranna i allt de gjorde, från planering och förarbete till installation. Jag har själv arbetat inom installationsteknik och vet när ett jobb är väl utfört. Även installationen av växelriktare och batteri i källaren är perfekt.”

Lars Lindquist

Om solcellsanläggningen
Antal paneler: 35 stycken
Produktion: Cirka 13 600 kWh/år
Total effekt: 15 kWp (kilowatt peak)
Installationsår: 2023
Batteri: 10 kWh

Referenser

Referensrubrik 3

Lorem ispum dolor est

Brf Södra Milstolpen, Borås

En lönsam investering i hållbar energi för brf Södra Milstolpen.

Vi projekterade och installerade solceller tillsammans med energistyrningen Ferroamp för de 171 lägenheterna i brf Södra Milstolpen. Det innebär att eltillförseln balanseras automatiskt och skickas dit behovet är störst för stunden.

Familjen Gabrielsson, Borås

”Vi kapade räkningarna med 35 procent.”

Det tog bara tre dagar för att få de 14 solpanelerna på plats. Nu är Jan Gabrielsson mikroproducent av ren el och självförsörjande på dagtid. Elräkningarna har minskat med hela 35 procent.

Referenser

Referensrubrik 3

Lorem ispum dolor est

Solceller producerar el även när det är molnigt.

Solceller fungerar bra i flera väderstreck och lutningar. Dessutom producerar din solanläggning el även när det är molnigt – vilket är goda nyheter för områden med väderförhållanden som i Borås och Göteborg. För att solcellerna ska generera så mycket el som möjligt är det bra om solpanelerna placeras i söderläge, där de inte skuggas av andra byggnader eller träd. Allt det här hjälper vi dig förstås med.

Solel med energistyrning och batterilagring.

Ett problem idag är att våra elnät inte är byggda för det ökande behovet av samtidig elanvändning, och som skapar stora toppar och dalar i energibehovet. Som tur är finns det också en lösning. Ferroamps EnergyHub-system skapar ett lokalt elnät byggt på likström som integrerar solceller, energilagring och laddning i ett system. På så vis kan exempelvis elen lagras när den är billig, för att sedan minska behovet av köpt el under de tider på dygnet när priset är högre. Har du flera större fastigheter kan dessa också kopplas ihop så att elen skickas dit den behövs mest.

Hur mycket el generar solcellerna?

En solcellsanläggning med en yta på 30 kvadratmeter i bra förhållanden genererar över 6 000 kWh el per år. Som exempel kräver en värmepump i en normalstor villa ungefär 5 000–8 000 kWh för att producera värme och varmvatten under samma period. Det betyder att elproduktionen från din solcellsanläggning i många fall skulle täcka hela ditt energibehov för uppvärmningen. Om vi istället tänker oss en elbil som körs 1 500 mil om året går det åt cirka 2 500 kWh för laddningen, vilket täcks med bra marginal av produktionen från solcellerna.

Fri offert på solceller

En hållbar investering.

Solen lär leverera energi några miljarder år till, men hur länge kan du räkna med dina solceller? En bra anläggning har en livslängd på cirka 30 år och investeringen betalar sig oftast på mindre än 10 år med de förhållanden som råder i Borås och Göteborg. Dessutom kan du känna en extra trygghet i att inte bli lika påverkad av stigande elpriser.

Klimatkompensation på taket.

Elproduktion genom solceller ger inga koldioxidutsläpp. Därför bidrar du till den hållbara omställningen när du investerar i solceller. Anläggningen är helt tyst och eftersom produktionen sker så lokalt det går försvinner i princip ingenting i energiöverföringen.

Checklista – välj rätt installatör av solceller.

Vi på Elcenter har projekterat och utfört installationer för både villor och större fastigheter i Borås och Göteborg länge. Tänk på det här när du väljer installatör för en driftsäker och trygg solcellsinstallation:

1. Träffa gärna flera installatörer och välj den du får förtroende för. Solceller är en stor investering och du kommer att spara mycket energi genom att välja någon som kan hjälpa dig med helheten – från projektering och dimensionering av anläggningen till ansökan av eventuella bidrag, installation och service.

2. Hur nära dig finns installatören och hur enkelt kan du komma i kontakt med dem även efter att installationen är klar? Välj en samarbetspartner som värdesätter långsiktiga relationer med sina kunder – inte de som vill göra snabba affärer.

3. Välj en installatör som utför allt arbete kopplat till solcellerna med egen personal och tar ansvar för helheten. Då slipper du risken att olika företag skyller på varandra.

4. Kolla referenser på de solcellsinstallatörer du kontaktat. Här kan du läsa vad brf Södra Milstolpen tycker om samarbetet med oss på Elcenter.

5. Säkra att bolaget är ekonomiskt stabilt. Du vill inte att din installatör går i konkurs under arbetet med installationen av dina solceller – och inte efter heller, då du kan behöva nå dem för serviceärenden kopplat till din solcellsanläggning.

Första steget till en egen solcellsanläggning.

Vi på Elcenter har en egen solcellsanläggning på vårt huvudkontor i Borås. Hör av dig till oss om du vill titta närmare på den eller bara få några goda råd från en specialist. Nästa steg mot att bli din egen elproducent är att vi kommer ut och tittar på din fastighet för att undersöka förutsättningarna för installationen.  

Kontakta oss, så hjälper vi dig.

Vanliga frågor om solceller:

Vilka är de största fördelarna med solceller?
Det finns många fördelar med att producera din egen elektricitet. Du behöver inte köpa el i samma utsträckning som tidigare – tvärtom kan du sälja el när din anläggning genererar som mest. En solcellsanläggning gör också att värdet på din fastighet ökar samtidigt som du bidrar till samhällets elproduktion och en hållbar framtid.
Vad kostar det att installera solceller?
Priset för en solcellsinstallation hänger på flera olika faktorer. Till exempel fastighetens förutsättningar, anläggningens storlek och om du vill lägga till saker som batteri och mjukvara för att kunna tjäna pengar på stödtjänster till Svenska Kraftnät. Just batteri och stödtjänster är något som bidrar starkt till dina solcellers lönsamhet – även om investeringskostnaden ökar blir återbetalningstiden kortare. Kontakta oss på Elcenter för en kostnadsfri rådgivning där vi tillsammans går igenom ditt behov för att sedan kunna lämna en offert utifrån dina förutsättningar.

Klicka på länken och fyll i formuläret, så kontaktar vi dig >
Vilka bidrag och ekonomiska stöd kan man få vid installation av solceller?
Du kan få skattereduktion för grön teknik – 20 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av batteri/energilagring av solenergi. Maxbeloppet per person och år är 50 000 kronor. Avdraget fungerar på samma sätt som ett rotavdrag.
Vilka tillstånd krävs för att installera solceller?
Normalt krävs inget bygglov för att installera solceller, men som alltid finns det undantag. Exempel på fall där bygglovsplikt råder är ifall anläggningen är fristående eller om installationen sker inom detaljplanerat område och byggnadens utseende förändras avsevärt. Om du anlitar oss på Elcenter så hjälper vi dig med allt som rör din solcellsinstallation – inklusive eventuella tillstånd.

Klicka på länken och fyll i formuläret, så kontaktar vi dig >
Hur lång är återbetalningstiden för en solcellsanläggning i Sverige?
Precis som kostnaden för installationen är även återbetalningstiden beroende av flera faktorer. Det som påverkar hur snabbt du tjänar in din investering är bland annat elprisets utveckling och om du väljer att installera batteri och mjukvara för att balansera elnätet genom stödtjänster. Någonstans mellan 10 och 15 år är dock ett vanligt spann för en solcellsanläggning.
Vilket väderstreck är bäst för solcellerna?
Solceller i riktning mot syd ger högst årlig produktion. Samtidigt ger solceller i östlig eller västlig riktning mer produktion morgon respektive kväll, vilket är de tider då elanvändningen är som högst. Beroende på hur din elanvändning ser ut kan det alltså finnas olika alternativ som passar bäst.

Vill du få hjälp med rådgivning? Klicka på länken och fyll i formuläret, så kontaktar vi dig >
Kräver solceller något underhåll?
En solcellsanläggning behöver inget underhåll förutom rengöring. Se till att solpanelerna är rena från löv, snö och smuts för att hålla effektiviteten på en så hög nivå som möjligt. Livslängden på en solcellsanläggning är cirka 30 år.
Vilka fördelar finns med att skaffa batteri till mina solceller?
I takt med att elpriserna blivit högre de senaste åren har det också blivit mer lönsamt att investera i ett eller flera batterier. Det ger dig möjligheten att lagra energi för att kapa elpristopparna i din egen elkonsumtion, eller sälja vidare beroende på vad som blir mest lönsamt. Genom att installera smart batteristyrning kan du också sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät, vilket betyder att du får ersättning för att du hjälper till att balansera elnätet.
Heter det stödtjänster, balanstjänster eller flextjänster?
När du installerar ett batteri till dina solceller kan du även välja att integrera det med smart batteristyrning och få ersättning för att du balanserar elnätet. Detta kallas oftast stödtjänster, men det är inte ovanligt att du stöter på namn som balanstjänster eller flextjänster. Dessa refererar alla till samma sak. Vi på Elcenter väljer dock att skriva stödtjänster då det är den vanligaste benämningen.
Hur stor ersättning kan man få genom stödtjänster?
Ersättningen varierar beroende på elens tillgång, efterfrågan och prisutveckling. De senaste åren har privathushåll med ett solcellsbatteri kunnat generera ersättningar på tiotusentals kronor om året.
Hur fungerar solceller?
Solceller omvandlar solljus till elektrisk energi genom en process som kallas fotovoltaisk (PV) effekt. Solcellerna består vanligtvis av ett halvledarmaterial, som kisel. När solljuset träffar halvledaren frigörs elektroner som skapar en elektrisk ström när de tvingas röra sig genom en elektrisk krets.
Vad är skillnaden mellan solceller och solpaneler?
Solceller är de individuella enheterna som omvandlar ljus till elektricitet, medan solpaneler är en samling av flera solceller som arbetar tillsammans för att generera elektricitet.
Vad är skillnaden mellan solceller och solfångare?
Solceller omvandlar solljus till elektricitet, medan solfångare använder solens värme för att värma vatten eller luft för uppvärmning eller andra ändamål.
Hur miljövänliga är solceller?
Solen är en energikälla som i praktiken är oändlig. Genom att använda solen för energiproduktion kan vi skapa el utan att släppa ut växthusgaser eller andra skadliga föroreningar. Samtidigt minskar vårt beroende av fossila bränslen som kol, olja och naturgas. Genom att investera i solceller bidrar du till vår gemensamma energiproduktion och ett mer hållbart samhälle.

Vi installerar solceller i Borås och Göteborg med omnejd. Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Tack för din förfrågan! Vi hör av oss så snart vi kan.
Oj! Något gick fel. Har du fyllt i alla fält?
Genom att klicka på "Godkänn" samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår cookiepolicy för mer information.